De rol van de muziek
15571
post-template-default,single,single-post,postid-15571,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

De rol van de muziek

De rol van de muziek

 

 

Versie 4“Muziek is het voedsel voor de ziel, het is de taal van de geest en de engelen… daarom, zing!
Als we proberen mystieke liederen te zingen, ons bewust zijn van hun vermogen, en we hebben het verlangen ons te harmoniseren met de kosmische orde, dan trekken we de engelen aan. Zij komen dichterbij en zeggen “Hé, daar is een plek voor ons”. Ze nemen dan hun intrek in de hogere gebieden van onze hersenen en brengen ook hun instrumenten mee; hun viool, hun harp… en zij vermengen zich met onze stemmen. De daar aanwezige duistere entiteiten begrijpen, als ze de aanwezigheid voelen van deze koninklijke bezoekers, dat er voor hen geen plaats meer is en ze gaan weg. Zing “Blagoslaviaï, douché Moïa, Gospoda” (mijn ziel, zegen de Heer) en leg er heel uw bewustzijn in alsof u voor de Eeuwige zingt. Stort heel uw ziel uit in dit lied: engelen zullen komen om uw gebed op te vangen en brengen het tot voor Zijn troon.”      –  Omraam Mikhaël Aïvanhov.

Rossignol_nightingale

De Universele Witte broederschap prijst zich zeer gelukkig dat zij beschikt over een schat aan mystieke liederen, gecomponeerd door Meester Peter Deunov. Voor de maaltijd worden daarvan 3 liederen gezongen. Na afloop van de meditatie wordt ook een lied gezongen. In de middag van elke bijeenkomst wordt één lied extra geoefend. De vierstemmige zang is van een verbluffende schoonheid. Aïvanhov benadrukte dat de muziek de mens naar grote hoogten zou stuwen en nobel van hart zou maken. Hij zei:

“Er komt een dag dat men zieken zal behandelen met de muziek van Peter Deunov. Dan zal men een kring vormen en de zieken in het midden plaatsen. Zij zullen zich concentreren op hun etherisch lichaam, waarbij ze dit laten trillen met de specifieke energie van één van de liederen van Peter Deunov. Onderwijl zullen zij al hun aandacht richten op de zieke mensen.”

Lees hierover meer in: ‘Artistieke en spirituele schepping’, Izvor reeks nr. 223, hst VI “De Koorzang” en hst. VII “Hoe muziek beluisteren”. Tijdens de samenkomsten wordt voorafgaand aan de meditatie een daarop afgestemd stuk muziek van enkele minuten gespeeld.

“Iedereen luistert naar muziek, als tijdverdrijf, als ontspanning, voor zijn plezier…. In een Inwijdingsschool beperkt men zich niet tot het luisteren naar muziek, men leert haar te gebruiken om de spirituele centra in beweging te brengen, om zichzelf in de ruimte voor te stellen, zich te verheffen, te veredelen, te zuiveren en de oplossing van bepaalde innerlijke problemen te vinden. Het is mijn gewoonte u elke dag (…) muziek te laten beluisteren; juist omdat ik u wil leren haar te gebruiken als een instrument om te scheppen, zodat u dankzij haar geweldig spiritueel werk kunt verrichten: verheven gedachten en beelden projecteren die eens werkelijkheid zullen worden. De spiritualist probeert alles wat hij ter beschikking heeft te gebruiken, zodat hij elke keer iets beters tot stand kan brengen. Zorg er dus voor, als u naar muziek luistert, dat u haar gebruikt om een werk tot stand te brengen, om via de gedachte vorm te geven aan wat u wenst. U verlangt zoveel dingen! Maar wat doet u om deze te verkrijgen?…
Wel, weet dat muziek u alle voorwaarden schenkt om uw mooiste wensen te verwerkelijken, want zij schept een gunstige sfeer waarin uw geest werkzaam kan zijn. Het is als het blazen van de wind dat de zeilen van uw boot bol doet staan. Deze boot verwijdert zich van de kust en vaart naar een nieuwe wereld, naar de goddelijke wereld. Muziek is een krachtig hulpmiddel tot zelfrealisatie.”