Peter Deunov
15535
post-template-default,single,single-post,postid-15535,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Peter Deunov

Peter Deunov

Stichter van de beweging

De stichter van de Universele Witte Broederschap was Peter Deunov (1864-1944), zoon van een priester uit de Grieks-Orthodoxe Kerk.

DSC_0077 (4)

Hij studeerde zeven jaar medicijnen en theologie in Amerika. priere_peter_deunovIn 1895 keerde hij terug naar Bulgarije en zondert zich enige jaren af. Deunov nam de spirituele naam Beinsa Douno aan en in 1900 stichtte hij de Universele Witte Broederschap op een bijeenkomst in Varna aan de Zwarte Zee. Zijn eerste openbare lezing gaf hij in dat jaar. In de jaren die volgden gaf hij voordurend voordrachten. De orthodoxe kerk volgde zijn activiteiten met groeiend onbehagen en excommuniceerde hem uiteindelijk. In 1914 kreeg hij huisarrest in Varna dat pas in 1918 werd opgeheven.

Unknown

 

Geleidelijk groeide de Universele Witte Broederschap in Bulgarije. Bij zijn heengaan in 1944 bestond de beweging uit ongeveer 40.000 volgelingen. Peter Deunov was naast spiritueel leidsman (en arts) ook musicus. Hij componeerde vele mystieke liederen (zie ook 31).
Hij ontwikkelde ook de ‘Paneuritmie’, een sacrale dans, waarin de geestelijke ontwikkeling van de mens tot uitdrukking werd gebracht d.m.v. een serie bewegingen op verschillende melodieën (zie ook 35). De liederen en de Paneuritmie maken ook nu nog deel uit van de bijeenkomsten van de beweging. Zijn volgelingen komen tegenwoordig nog steeds uit vele landen bijeen bij de zeven meren in het Rila gebergte, zoals ze dat al sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw doen.

 

DSC_0424 (1)Naamloos

Peter Deunov zag zijn onderricht als een herleving van het esoterisch Christendom, geworteld in het Johannes evangelie, waarvan hij vond dat het onderdrukt was en daardoor verborgen gehouden voor de mensen.

 

     Unknown“Christus zal niet komen in mensengedaante noch onder om het even welke andere vorm. Als de zonnestralen uw huis binnendringen, komt de zon u dan zelf bezoeken? Christus zal als een innerlijk licht in uw harten en zielen neerdalen. Herinnert u dat Hij de openbaring is van Gods liefde.

 

Unknown-1

De tijd is gekomen om de grondvesten te leggen van een nieuwe cultuur, die zal gebouwd moeten worden, niet door diegenen die knielen voor het beeld van de gekruisigde, maar door de broederlijken, in wie de verrezen Christus leeft, de levende Christus der Liefde. De basis van deze nieuwe cultuur zal dus de liefde zijn.”      – Peter Deunov

Unknown-4

In 1937, toen hij voorvoelde dat de tijden in Bulgarije voor het onderricht steeds moeilijker zouden worden, zei hij tegen zijn discipel Mikhaël: “bereid je voor om binnenkort naar Frankrijk te vertrekken om mijn onderricht bekend te maken”. Nooit had Deunov iets van hem geëist, maar als de Meester iets van je vroeg, deed je het gewoon. Zo was het nu ook, zei Aïvanhov in zijn ‘Elements d’autobiographie, deel 2.’ Hoewel Aïvanhov alles in het werk heeft gesteld om zijn Meester naar Frankrijk te laten komen, mocht dat niet zo zijn.

 

Bronnen:
Omraam Mikhaël Aïvanhov: ‘Auprès du Maître Peter Deunov’ (niet vertaald), Prosveta, 2010
Jo Baert: Peter Deunov, Bulgaars profeet, Bres 72,1978

Bij  www.prosveta.nl kun je ‘Het mysterie van het licht’ van Georg Feuerstein bekijken en bestellen, dat meer informatie bevat over Peter Deunov.