Yoga van de voeding
15569
post-template-default,single,single-post,postid-15569,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Yoga van de voeding

Yoga van de voeding

Dankzij voedsel kan men bewegen, spreken, voelen, denken. Omraam Michaël Aïvanhov en de ingewijden hebben ontdekt dat het voedsel met onuitsprekelijke wijsheid wordt bereid in de goddelijke laboratoria.

Daarom is het goed een aantal regels in acht te nemen als men gaat eten, zo stelt Omraam. Men dient zich eerst af te stemmen en te verbinden met de schepper (God, de bron), vervolgens eet men in stilte.
11205970_1604181659850001_4866564474746653681_n (2)Het belangrijkste moment van de handeling is het begin. Goed kauwen bij elke hap, zodat het voedsel zo klein wordt dat het verdwijnt naar de maag en dit proces bevordert de spijsvertering.
Op harmonieuze wijze worden alle krachten in werking gezet en stoppen niet, maar werken door tot het einde. De klieren van de mond nemen de etherische (de fijnste en krachtigste energieën) bestanddelen van het voedsel op en de vaste, ruwe stoffen worden doorgestuurd naar de maag.

De mens heeft niet alleen een fysiek maar ook een etherisch, astraal mentaal, causaal, boeddhisch en atmisch lichaam.
Goede voeding en de manier waarop het genuttigd wordt is belangrijk voor de opname in deze andere lichamen. Tijdens het eten is het goed op de ademhaling te letten. Een diepe ademhaling tijdens de maaltijd geeft een betere verbranding. Spijsvertering is niet anders dan een verbranding, net als ademen en denken.
Een goed ontwikkeld etherisch lichaam is nuttig, want het is de drager van de vitaliteit van het geheugen en van de gevoeligheid.

De innerlijke houding bij het tot zich nemen van voedsel nog even op een rij:

  • Sta enkele ogenblikken met liefde stil bij het voedsel. Dit voedt de emoties en gevoelens waarmee het astraal lichaam wordt gevoed.
  • Mentaal lichaam: de ogen worden even gesloten en men spant zich in om het voedsel in Unknownal zijn facetten te bestuderen. Het brengt daarna gedachten om grootste arbeid te kunnen verrichten.
  • Causaal, boeddhisch en atmisch lichaam resp. de zetel van de rede, de ziel en de geest. Deze worden gevoed met het gevoel van dankbaarheid tegenover de Schepper (God, de bron). Dankbaarheid is in staat de ruwe materie om te vormen tot licht en blijdschap.
  • Blijf na de maaltijd een ogenblik rustig zitten en haal enkele malen diep adem. Dan verspreiden de energieën beter in uw organisme en bent u snel in staat om uw werk te hervatten.

Al bij het nemen van een eerste hap eten of een slok drinken kunnen wij herleven. Voeding maakt ons levenskrachtig en gezond en is voor veel mensen de eerste zorg van alledag.

“De zonne-energie is gecondenseerd in de vruchten en de groenten die ons tot voedsel dienen. Wij moeten deze energie eruit weten te halen en haar naar al onze centra sturen, die haar verder zullen verdelen. Dat is echter alleen mogelijk door het werk van de gedachten. Alleen de bewuste gedachte die zich concentreert op het voedsel, is in staat het te openen om de erin opgesloten energie te bevrijden. In werkelijkheid gaat het om een identiek proces zoals dat in een kerncentrale plaatsvindt. Als men werkelijk wist hoe te eten, zouden nauwelijks enkele happen volstaan… en men zou er genoeg energie uithalen om heel het universum te bewegen.

2855561_mlDat splitsingsproces doet zich namelijk niet alleen voor in de maag, maar ook in de longen en de hersenen. U zult zeggen: ‘In de hersenen?’ Ja, in zijn meditaties, in zijn geestesverrukking, zendt een Ingewijde voortdurend golven, stromen en vlammen de ruimte in. Waaruit put hij die energie? Uit zijn hersenen. Als men ze weegt, is hun massa echter dezelfde gebleven. In de hersenen worden enkele zeer kleine materiedeeltjes afgesplitst en uit deze splitsing komt de psychische energie voort, die in heel de wereld gaat werken.

De moderne wetenschap heeft de atoomsplitsing ontdekt. Het gaat om processen die de ingewijden al duizenden jaren kenden, alleen openbaarden zij ze niet, want ze zagen het gevaar. Zij wisten dat de mens, die zijn natuurdriften nog niet meester is, die ontdekkingen zou gebruiken om alles te vernietigen en dat is trouwens wat nu lijkt te gebeuren. Maar in de toekomst zullen de mensen verder geëvolueerd zijn en toegang krijgen tot de grote mysteriën van de natuur.

Begrijp voor het ogenblik tenminste welke krachten u kunt halen uit het voedsel door de gedachte te laten deelnemen aan het proces van de voeding. De voeding is als een oorlog tussen het menselijk organisme en de eetwaren die een verteerbare grondstof moeten worden en wat niet verteerbaar is, wordt verwijderd. Om behoorlijk opgenomen te worden, moet het voedsel vermalen en afgebroken worden, want het organisme is verplicht het af te breken om het lichaam te kunnen opbouwen. Dat gebeurt vanzelf en buiten ons bewustzijn om, maar door de gedachte kunnen wij inwerken op het voedsel om het te openen en er alle energieën uit te putten. Die zullen ons in staat stellen zonder enige moeite onze materiële taken en ons spiritueel werk aan te vatten.” – Omraam Mikhaël Aïvanhov

 

Omraam Mikhaël Aïvanhov wil de mens niet op een dieet zetten. Hij hecht meer belang aan de mentaliteit, de bezieling en de wijze waarop men eet, dan aan het uitdokteren van een voedingsleer.

611749_mlDe vegetarische maaltijden worden op de bijeenkomsten in stilte genuttigd zodat we ons goed kunnen concentreren op het voedsel om de opgesloten energie die in het voedsel besloten ligt te kunnen bevrijden.

Het spiritueel belang van voeding is door Aïvanhov, filosoof, pedagoog en spiritueel leraar, vastgelegd in het boekje ‘De yoga van de voeding’.

 

HRANI YOGA

De gezamenlijke stille maaltijd is een van de belangrijkste spirituele oefeningen in de Universele Witte Broederschap.
Hrani yoga biedt een ongekende kans om spiritualiteit in ons dagelijks leven te brengen. Niet zozeer wat de mens eet, maar hoe hij eet is daarbij van essentieel belang (“Hrani”= Bulgaars voor voedsel).
Zo worden het eten en de spijsvertering door bewuste inzet van de gedachte en de verbeelding tot een magisch protocol. Zo wordt de mens een alchemist.
Wat op dezelfde golflengte trilt, versmelt met elkaar, wordt één. Daarom weet de mens, die spiritueel leeft, dat hij innerlijk kan groeien als hij zich inspant om in een hogere trilling te komen.

Van deze affiniteit, die door Aïvanhov als de belangrijkste kosmische wet wordt aangeduid, is met name sprake bij de yoga van de voeding. In dit verband zegt hij: “het voedsel is een liefdesbrief van de Schepper, die je moet doorgronden. Het is de beste, de krachtigste en de meest overtuigende liefdesbrief, omdat hij ons vertelt hoezeer we bemind worden… deze brief geeft ons leven kracht.”

Juist aan de stille maaltijd als spirituele oefening wordt hier een belangrijke plaats toegekend. Aïvanhov zegt daarover;

       “Wanneer je in stilte en vredig hebt gegeten, bewaar je heel de dag deze gesteldheid. Zelfs als je dan weer hier en dan weer daar moet zijn, is één seconde genoeg om te voelen dat de vrede er nog steeds is omdat je op de juiste manier hebt gegeten.”

Over het vasten in de UWB

Aïvanhov raadt ons aan om elke week 24 uur te vasten. Wie wel eens heeft gevast, heeft wellicht ervaren dat, als het hongergevoel is verdwenen, de zintuigen helderder worden. Het is alsof het organisme alles op scherp stelt om de benodigde stoffen uit subtielere gebieden te bemachtigen. Het is daarom goed tijdens het vasten, creatief scheppend bezig te zijn of naar muziek te luisteren, en om regelmatig zo heet mogelijk water te drinken om tot een vorm van “ontslakking” van het organisme te komen.

Een uitstekende handleiding tref je aan in de pocket “De yoga van de voeding”, Izvor reeks nr.204, die je kunt bekijken en bestellen via Prosveta.